Az öltönyviselés alapszabályai! Hogyan hordjuk?

Az öltönyviselés alapszabályai! Hogyan hordjuk?

Mai társadalmunkra egyre inkább jellemző, hogy megnövekedett a felsőfokú végzettségűek száma, egyre több munkahelyen írják elő a szigorú dress code-ot, így a mindennapokban is jóval többször kényszerülünk öltönyt felvenni, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Ezzel csak az a probléma, hogy nagyon sok férfitársamnak annyiból áll az elegancia, hogy felvesz egy inget, öltönyt, köt hozzá valahogy egy nyakkendőt, és le is tudja a dolgot ennyivel. Pedig nem elég az öltönyt felvenni, viselni is tudni kell! Ugyan a társadalom nagy részének nem tűnik fel, ha valaki vét az öltözködési szabályok, ajánlások ellen, de egy olyan egyénnek, aki kicsit járatosabb a témában egyből szemet szúrnak az apró, de akár az egész outfitet tönkretevő hibák.

Ennek a ruhadarabnak a viseléséhez is kell egyfajta érettség, szemléletbeli változás.

Az öltöny

Az üzletekben rendkívül sokféle szabású, színű, anyagú, mintájú öltöny kapható, ami megnehezíti a választásunkat.

A mai divat egyértelműen az egysoros gombolású zakókat preferálja és nagyon népszerű lett a karcsúsított szabás is. Az öltöny színe már attól függ, milyen célra vásároljuk azt. Amennyiben komoly eseményeken szeretnénk hordani, akkor csakis sötét öltönyök jöhetnek szóba. Fekete, sötétkék, esetleg nagyon sötét szürke. Az öltöny lehetőleg legyen mintázat nélküli.

Az egyéb színek, mint a világosszürke, drapp, khaki inkább a hétköznapokra valók, munkába járni, hogy kicsit feldobják a már említett sötét, komor színeket.

Hogyan hordjuk?

A nadrággal egyszerű dolgunk van, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne legyen se túl hosszú, se túl rövid. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy felvéve ne legyen buggyos, de járás ne engedje kivillanni a zokninkat, míg ha leülünk, ne látszódjon a lábszárunk. Felpróbálni mezítláb érdemes. Amennyiben a nadrág a sarkuknál éppen a földig ér, úgy nem lesznek vele gondjaink cipővel sem.

Zakók kaphatók két- illetve háromgombos kivitelben. Figyeljünk oda a méretre, ne legyen szűk hónaljban, de ne is álljon el se a hátunkon, se a mellkasunkon, ujja a csuklónkig érjen és miután felvettük, nehogy begomboljuk a legalsó gombot! Kétgombos zakónál az alsó mindig kigombolva van! Háromgombos darabnál pedig a középső gomb mindig, az alsó sosem, a felső pedig tetszés szerint variálva legyen begombolva.

Az ing

Miután kiválasztottuk az öltönyt, amelyet aznap viselni akarunk, jöhet alá az ing. Szabásban válasszuk a nekünk kényelmeset, hiszen a nap nagy részében úgyis a zakó alatt lesz. Itt inkább a színválasztással lehet elrontani a dolgot. Amennyiben sötét öltöny van rajtunk, kerüljük a sötét inget, legfőképp a feketét. Vegyünk fel fehéret, világoskéket, de a mintázatot lehetőleg itt is kerüljük. Kivétel ez alól a szolid, halvány csíkozás. Ügyeljünk a kontrasztra! Sötét öltöny mellé világosat, világos mellé sötétet! Ez a legfontosabb dolog. Figyeljünk a mandzsettára is.

A nyakkendő

Elegáns megjelenéshez válasszunk a konzervatív színek közül: fekete, sötétkék, sötétbordó. Ezek tökéletesen passzolnak a már említett fehér, vagy világoskék ingekhez. A mindennapokra szinte bármilyen nyakkendőt választhatunk, csíkosat, pöttyöset, kockásat… A lényeg a kontraszton van! Üssön el megfelelő mértékben az ingtől, színárnyalata inkább az öltönnyel harmonizáljon.

Nehezebb dolgunk van a csomót illetően. Rengeteg férfi – még azok sem, akiknek ez mindennapos tevékenység – nem tud megkötni egy elegáns csomót. Tény, hogy nem egyszerű, de tessék rászánni néhány órát, hogy megtanuljuk. Ebben segítségünkre lehet számos videó, melyek a youtube-on is elérhetőek.

Ha már profik vagyunk a különböző csomók kötésében, akkor válasszunk is megfelelőt. Ideális esetben ne látszódjék, ahogyan a nyakkendő körbefut az inggallér alatt. Széles gallérú inghez széles, még keskeny gallérúhoz keskeny csomót válasszunk.

Figyeljünk oda a megkötött nyakkendő hosszára, hiszen a nyakkendő végének nem a köldökünknél és nem is a nemesebbik szervünk környékén van a helye. Érjen az övkorcig, se hosszabb, se rövidebb ne legyen.

A kiegészítők

A már emlegetett ruhadarabok mellett a cipő a legfontosabb, hiszen ez sok mindent elárul viselőjéről. Egy öltönyös férfin a cipő sosem lehet koszos, kopott, elnyűtt. Válasszunk jó minőségű bőrcipőt, ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen ebben vagyunk egész nap, kényelmünk szempontjából meghatározó. Színben maradjunk a jól bevált feketénél és barnánál. Sötét öltönyhöz sose vegyünk fel világos cipőt, fordítva ez megengedett.

A többi kiegészítő esetében is maradjunk a bőrnél, legyen szó övről, táskáról, óráról.

Nagyon fontos, hogy az övünk színe harmonizáljon a cipőnk színével. Barna cipőhöz tilos fekete övet felvenni! Amennyiben lehetőségünk van rá, ez legyen igaz a táskánkra is. Hordjunk elegáns, bőr aktatáskákat. Az órán kívül ne viseljünk ékszereket, nem illenek a kifinomult, letisztult stílushoz. Ez alól kivétel természetesen a házasságot, vagy végzettséget jelképező gyűrű, pecsétgyűrű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elite Fashion Öltönyház
- KEDVEZMÉNY -

- 5.000 FT

AZ ELSŐ VÁSÁRLÁSODBÓL! *
JÖHET A KUPON
A gomb megnyomásával elfogadod a weboldalunkon található Adatvédelmi szabályzatot. * A kedvezmény 25.000 Ft feletti vásárlás esetén érvényes.
close-link